История на новините

news

Новината е комуникацията на подбрана информация за настоящи сензации, която е представена от електронна медия, интернет, вестник и от уста на уста между събеседници.

Думата на английски “news” (новини), е измислена още през 14-ти век, от употребата на множественото число на думата “new” (нов). Преди да са създадени печатните издания в началото на 17 век, са се ползвали официалните бюлетини и правителствени постановления.

1-вата записана употреба на организирана куриерска помощ за разпространяване на хартиени документи, е в Египет, там където фараоните използвали куриери за разпространяване на техните постановления на територията на страната ( 2400 г. пр.н.е.) . Дадената практика почти сигурно ще има основи в много древната практика на съобщенията от уста на уста и може да е била създадена над тази вече съществуваща инфраструктура.

В Древен Рим държавните обяви и бюлетините за новини са обявени публично от Юлий Цезар . Те са били гравирани в камък или метал и са поставени на обществени места.

В Китай правителството използва бюлетини “типао”, разпространени сред съдебните служители по време на късната династия Хан (2-ри и 3-ти век след Христа). В годините между 713 и 734 г. китайската династия Тан е писала бюлетините на съда на ръка на коприна и се е четял от служителите в правителството. През 1582 г. по времето на късната династия Минг в Пекин са използвани 1-те частни листовки.

В днешно време начините за популяризиране на вести са много, като най-масовия е през глобалната мрежа в новинарските медии и социалните мрежи.

Сайта ни: тук