Нужни въпроси и отговори при избора на масло за мотора

car parts

Всеки един собственик на първи лек автомобил е стъпил пред спорната тема какво реално масло да подбере. В този конкретен момент може да се довери на няколко източници за съвет – приятели, автосервизи, интернет и така подценяваните, а и в доста случаи ненамерени ръководства за стопанисване на Автомобила. Ще Ви поднесем необходимите указания, тъй като правилният подбор е наистина важен за хубавата дейност и дългото и безпроблемно съществуване на автомобилния двигател.

Какво е вискозитет на моторното масло? Това е показател за наситеността на моторното масло. Докато е студено е по-добре да шофирате с по-нисък вискозитетен лубрикант, което ще гарантира по-лесен старт на двигателя, тъй като ще коства минимална мощност от автомобилния двигател заради по-лекото съпротивление при частите за задвижване. По-гъстите моторни масла са предназначени за по-високи натоварвания и температури. 

Какво показват числата и буквите за различните масла? Първото число показва хладния вискозитет на моторното масло, а следващото число вискозитетът при по-високи градуси. Буквата W, разделяща ги се появява от “Winter” (“Зима” – превод от английски език). 

Коя е разликата между синтетични и минерални моторни масла? Минералните масла са основни, създадени при обработката на суров петрол. Използват се основно в стари леки коли, при чиито двигателите са силно износени. Синтетичните моторни масла са подправени основни с допълнения (дисперсивни агенти, детергенти, модификаторите на триене, антиоксиданти и т.н.). Те са по-устойчиви на много високи градуси, предпазват по-благополучно двигателя на леката кола, притежават по-ниска летливост и по-трудно се окисляват. Съществуват и масла от полусинтетика, които са средния избор между главните. 

Може ли да познаем оригинално моторно масло от подправеното? За съжаление, автомобилният пазар е препълнен от имитиращи изделия с неизяснен първоизточник, като може да увредят здравето и работните показатели на автомобила ви. Трудно би било на обикновен потребител да направи разлика, но налице са няколко фактора, и те би трябвало да будят. Главният е сумата на маслото. Може и да е на промоция, сумата не би трябвало да бъде прекалено ниска спрямо другите оферти на пазара. В същото време проверявайте и оценките за магазина, който я предлага. 

Каква марка моторна масло да си вземем? Намерете моторно масло 1-во според препоръките на производителя, а примерно бонус фактор можете да прибавите и препоръките от различни шофьори, имащи създадени преки впечатления от употребата. 

Още детайли: авточасти онлайн